ΛΑΔΙ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟ




O μύθος του κρητικού ελαιολάδου

Αλήθειες και ψέματα για τους λάτρεις του ελαιολάδου
Τα φαινόμενα απατούν σε ότι αφορά το πολυδιαφημισμένο «κρητικό» ελαιόλαδο. Μία... τεράστια μυθολογία έχει οικοδομηθεί για την ποιότητα, το άρωμα και την διατροφική αξία, «της τρισχιλιετούς κρητικής ελιάς».
Η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική.


Στην πραγματικότητα η παραδοσιακή κρητική ελιά, παράγει λάδι χαμηλής ποιότητας με οξέα που φτάνουν τους 4 και 5 βαθμούς. Δηλαδή δεν είναι και τόσο υγιεινό. Αυτό οφείλεται σε δύο λόγους:

-Στο είδος της ελιάς το οποίο παράγει λάδι αραιό, υποκίτρινου χρώματος, με έντονη οσμή και με υψηλά οξέα

-Και στο γεγονός ότι στην Κρήτη μέχρι πρόσφατα δεν γνώριζαν πώς να συλλέγουν τον ελαιόκαρπο. Τον άφηναν καιρό πάνω στα δένδρα, στην χειρότερη περίπτωση έπεφτε μόνος του και αργούσαν πολύ να τον πάνε στο ελαιοτριβείο.

Το αποτέλεσμα αυτών των δύο παραγόντων είναι να παράγεται ένα λάδι αμφίβολης γευστικής αξίας και κυρίως με υψηλή περιεκτικότητα σε επικίνδυνα για την υγεία οξέα.

Η κορωνέικη ποικιλία ...βαφτίζεται «κρητική»...

Κατά την δεκατία του 70, για τους παραπάνω λόγους, άρχισε να μεταφυτεύεται στην Κρήτη η περίφημη «κορωνέικη» ποικιλία, όπως είναι η επιστημονική της ονομασία. Δηλαδή η ελιά που παράγει το καλαματιανό λάδι και η οποία κυριαρχεί στην Πελοπόννησο με εξαίρεση κάποιες περιοχές.

Από αυτήν παράγεται το αξεπέραστο μανιάτικο ελαιόλαδο και το μοναδικής ποιότητας που βγαίνει στην ευρύτερη περιοχή της Κορώνης.

Η ποικιλία αυτή εκτός από την σπάνια γεύση και το άρωμα, παράγει από τη φύση της λάδι με πολύ χαμηλά οξέα, μηδενικά όπως λέγεται στην γλώσσα των καλλιεργητών. Το καλαματιανό λάδι έχει οξέα, 0, 3- 0,4, αν ο ελαιόκαρπος συλλεχθεί σωστά. Σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει το 0,1-0,2! Σπανιότερα ανεβάζει οξέα φτάνει το 0,8-0,9 αλλά ποτέ δεν ξεπερνάει την μονάδα, σε αντίθεση με την παραδοσιακή κρητική, που όπως προείπαμε φθάνει τους 4 και 5 βαθμούς!

Μεταφυτεύοντας την καλαματιανή ελιά λοιπόν, που σήμερα αποτελεί το 60% των ελαιοδέντρων της Κρήτης, οι κρητικοί διαφημίζουν το περίφημο παραδοσιακό «κρητικό» ελαιόλαδο.

Μάλιστα, στο πνεύμα του ιδεοληπτικού τοπικισμού που επικρατεί στην λεβεντογέννα της άλλαξαν και το όνομα και την βάφτισαν «κρητική» ή «ψιλοελιά», παραλείποντας την επιστημονική της ονομασία!

Φανταστείτε δηλαδή, να ονομάζαμε «παραδοσιακό ελληνικό κρασί» π.χ. το καμπερνέ, μία αυθεντική γαλλική ποικιλία αμπέλου, που μεταφυτεύτηκε (με επιτυχία) στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια. Δεν θα ήταν ψέμα και εξαπάτηση των αφελών; Ή μήπως πιστεύει κανένας ότι το ελληνικό καμπερνέ είναι καλύτερο από το γαλλικό;

Αλήθεια είναι επίσης, ότι η «κορωνέικη» ποικιλία έχει πιάσει αρκετά καλά στην Κρήτη. Σε καμία περίπτωση όμως δεν φθάνει τα αυθεντικά Πελοποννησιακά ελαιόλαδα, σε άρωμα, ποιότητα και γεύση.

Αυτή είναι η αλήθεια για το «κρητικό ελαιόλαδο» που τόσο διαφημίζεται, αποκρύπτοντας την πραγματική ταυτότητά του.

Δεν είναι κρίμα ένας τόσο αγαπητός και συμπαθής λαός της Κρήτης να ζει μέσα στα ψέματα;

Αναγνώστης

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2010/11/o_07.html


ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΠΟΠ "ΚΑΛΑΜΑΤΑ"


Η Μεσσηνία αποτελεί μια ομοιόμορφη γεωγραφική περιοχή με ξεχωριστό μικροκλίμα, το οποίο προσδίδει σε όλο το ελαιόλαδο που προέρχεται από την περιοχή κοινά χαρακτηριστικά. Αυτό τονίζεται στο έγγραφο τροποποίησης που στάλθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την επέκταση του ελαιόλαδου ΠΟΠ "Καλαμάτα" σε όλη τη Μεσσηνία.

Στο έγγραφο, το οποίο υπογράφει η γ.γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου, Γεωργία Μπαζώτη, επισημαίνεται πως από τις αναλύσεις προκύπτει ότι τα ελαιόλαδα από τις διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας έχουν κοινά χημικά χαρακτηριστικά και παρόμοιες οργανοληπτικές ιδιότητες. Ειδικότερα, στο έγγραφο που έφυγε για την Ε.Ε. σχετικά με την επέκταση του ΠΟΠ, σημειώνονται τα εξής:

1) Περιγραφή: «Το ελαιόλαδο ΠΟΠ "Καλαμάτα" προέρχεται τουλάχιστον κατά 97% από ελαιόκαρπους της ποικιλίας Κορωνέικη».

2) Γεωγραφική περιοχή: «Σαν οριοθετημένη γεωγραφική ζώνη ορίζεται η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας.

Ετσι δημιουργείται μια ομοιόμορφη γεωγραφική περιοχή ανάμεσα στον Ταΰγετο και στο Ιόνιο πέλαγος με ξεχωριστό μικροκλίμα, το οποίο προσδίδει σε όλο το ελαιόλαδο που προέρχεται από τη Μεσσηνία κοινά χαρακτηριστικά.

Η επέκταση της γεωγραφικής ζώνης ζητείται, διότι οι καλλιεργούμενες ποικιλίες των ελαιόδεντρων, οι καλλιεργητικές τεχνικές, η ιστορία της παραγωγής ελαιόλαδου και η σύνδεσή του με τα ήθη και τα έθιμα του λαού είναι ίδιες σε όλες τις περιοχές της Μεσσηνίας, όπου καλλιεργούνται τα ελαιόδεντρα.

Διευκρινίζεται ότι στην αρχική αίτηση καταχώρισης της ονομασίας "Καλαμάτα" ως ΠΟΠ, η ζώνη παραγωγής είχε περιοριστεί μόνο στην τότε επαρχία Καλαμάτας, διότι έπρεπε όλα τα ελαιοτριβεία που παρήγαγαν ΠΟΠ να έχουν ανοξείδωτο μηχανολογικό εξοπλισμό και ανοξείδωτες δεξαμενές αποθήκευσης ελαιόλαδου Εκείνη την εποχή τα ελαιοτριβεία που πληρούσαν αυτές τις προϋποθέσεις βρισκόντουσαν μόνο στην επαρχία της Καλαμάτας, η οποία λόγω του λιμανιού ήταν το κύριο εμπορικό κέντρο όλου του νομού. Σήμερα όλα τα ελαιοτριβεία του νομού έχουν εκσυγχρονιστεί και διαθέτουν ανοξείδωτο μηχανολογικό εξοπλισμό, καθώς και ανοξείδωτες δεξαμενές για την αποθήκευση του ελαιόλαδου».

3) Μέθοδος παραγωγής: «Διευκρινίζεται ότι το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την παραγωγή του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου ΠΟΠ "Καλαμάτα" δεν υπερβαίνει τις 24 ώρες από τη συγκομιδή του ελαιόκαρπου μέχρι την παραγωγή του ελαιόλαδου. Απαγορεύεται η αποθήκευση στο χωράφι του ελαιόκαρπου, όπου είναι εκτεθειμένος σε διάφορους φυσικούς και μικροβιολογικούς κινδύνους.

Επιβεβαιώνεται ότι δεν υπάρχει γεωγραφικός περιορισμός για τη συσκευασία του ΠΟΠ "Καλαμάτα"».

4) Δεσμός: «Καταρχήν ολόκληρη η Μεσσηνία έχει οριστεί ως οριοθετημένη ζώνη παραγωγής της επιτραπέζιας ελιάς ΠΟΠ "Καλαμάτα", γεγονός που αποδεικνύει την ομοιογένεια των εδαφικών χαρακτηριστικών, των κλιματικών και των ανθρώπινων παραγόντων.

Από τις αναλύσεις προκύπτει ότι τα ελαιόλαδα από τις διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας έχουν κοινά χημικά χαρακτηριστικά και παρόμοιες οργανοληπτικές ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα από αναλύσεις τα τελευταία 10 χρόνια προέκυψε ότι εντός της ισχύουσας ζώνης ΠΟΠ η διάμεση τιμή του φρουτώδους είναι Μf= 3,4, η διάμεση των ελαττωμάτων είναι Md= 0, η διάμεση τιμή του πικρού είναι Mb= 2,37 και η διάμεση τιμή του πικάντικου Mp= 3,33. Στην ομάδα ελαιόλαδων από την υπόλοιπη Μεσσηνία η διάμεση τιμή του φρουτώδους είναι 3,9, των ελαττωμάτων 0, του πικρού 2,51 και του πικάντικου 3,21.

Για τα χημικά χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, παρατίθενται (εντός ΠΟΠ και στην υπόλοιπη Μεσσηνία): Οξύτητα 0,49 - 0,49, αριθμός υπεροξειδίων 8,35 - 8,05, Κ270 0,14 0,13, Κ232 1,73 - 1,53, ολικές στερόλες 1310 - 1267, ελαϊκό οξύ 75,63 - 76,79, λινελαϊκό οξύ 7,07 - 6,1.

Οι παρατηρούμενες διαφορές δεν είναι στατιστικά σημαντικές, γεγονός που καταδεικνύει ότι το ελαιόλαδο από ολόκληρη τη Μεσσηνία έχει τα ίδια οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Τέλος, η ομοιογένεια του παραγόμενου ελαιόλαδου στη Μεσσηνία προκύπτει και από τα στοιχεία του Εμπορικού Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, στα αρχεία του οποίου καταγράφεται ότι υπήρχαν επιχειρήσεις από διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας, οι οποίες εξήγαγαν ελαιόλαδο από το λιμάνι της Καλαμάτας, ενισχύοντας τη θέση ότι το ελαιόλαδο "Καλαμάτα" αντιπροσώπευε όλη την περιοχή της Μεσσηνίας». Γ.Σ.

apo http://www.dimos-pylou-nestoros.gr



Ιστορία του λαδιού στην Μεσσηνία
Δεν διαθέτουμε σήμερα ακριβή στοιχεία επιστημονικά κατοχυρωμένα για το πότε έφτασε η καλλιέργεια της ελιάς στην Μεσσηνία.

Ξέρουμε όμως ότι κατά την Μυκηναϊκή περίοδο, εδώ και 3.200-3.600 χρόνια, στην Μεσσηνία το λάδι ήταν ήδη ένα από τα βασικά προϊόντα της αγροτικής οικονομίας της εποχής. Οι εκσκαφές στο Παλάτι του Νέστορα στον Πάνω Εγκλιανό το επιβεβαιώνουν

Με την κατάπτωση του μυκηναϊκού πολιτισμού και το βούλιαγμα στον ελληνικό μεσαίωνα που ακολούθησε χρειάστηκε να φθάσουμε στην ελληνική αναγέννηση με την δημιουργία των άστεων και την έκρηξη της κλασσικής περιόδου του ελληνισμού για να ανεύρουμε ιστορικά τεκμήρια της καλλιέργειας της ελιάς και της παραγωγής του λαδιού στην Πελοπόννησο και στην Μεσσηνία όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Χωρίς αυτό να σημαίνει και την διακοπή της ελαιοκαλλιέργειας στην περίοδο του ελληνικού μεσαίωνα.

Οι ιστορικοί λένε ότι κατά την διάρκεια της κλασικής και της ελληνιστικής περιόδου η παραγωγή του λαδιού στην Πελοπόννησο και στην Μεσσηνία παρουσίαζε μια συνεχή αύξηση στα πλαίσια των συνθηκών της εποχής. Ενώ παρατηρείται μια κάμψη κατά την χιλιετηρίδα της υστερορωμαϊκής και της πρωτοβυζαντινης περιόδου.

Η αλλαγή των πολιτικών και οικονομικo-κοινωνικών συνθηκών μετά τον 10ο μχ αιώνα συνοδεύτηκε από μιά σταθερή και σημαντική άνοδο της καλλιέργειας της ελιάς και της παραγωγής του λαδιού στην Μεσσηνία.

Από τον 11ο αιώνα με την ανάπτυξη των ιταλικών θαλασσοκρατοριών η Κορώνη και η Μεθώνη γίνονται τα λιμάνια από τα οποία οι ιταλοί έμποροι εξήγαγαν στη Δύση, μεταξύ των άλλων, σημαντικές, για την εποχή, ποσότητες ελαιολάδου.

Στον 12ο αιώνα (1191) ο άγγλος περιηγητής αβάς Benedict of Peterborough αναφέρει ότι στα περίχωρα της Κορώνης “ήταν τόσα τα λιόδεντρα που κατά την γνώμη του σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου δεν υπήρχε τέτοια αφθονία λαδιού”.

Αλλά και σε άλλες περιοχές της Μεσσηνίας υπήρχε ανεπτυγμένη ελαιοκαλλιέργεια όπως μαρτυρεί και το “Χρονικό του Μορέως” της ίδιας περιόδου αναφερόμενο στην σύγκρουση, στον ελαιώνα του Κούντουρα που βρισκόταν στον μεσσηνιακό κάμπο, κατά την οποία οι σταυροφόροι νίκησαν τους ρωμιούς και επικράτησαν στην Μεσσηνία.

Αφθονούν δε οι ιστορικές μαρτυρίες του 11ου και 12ου μχ αιώνα για το ενδιαφέρον των ιταλικών θαλασσοκρατοριών προς το εμπόριο του λαδιού από τα λιμάνια της Κορώνης και της Μεθώνης.

Οι Βενετοί μετά την άφιξή τους στην Μεσσηνία στις αρχές του 13ου αιώνα εφάρμοσαν μια αγροτική πολιτική ενίσχυσης της ελαιοκαλλιέργειας στις κατεχόμενες περιοχές.

Έτσι που στον 14ο αιώνα η Μεσσηνία έγινε η πιο ελαιουργική περιοχή της Πελοποννήσου.

Οι ιστορικές μαρτυρίες επιβεβαιώνουν ότι η αύξηση της ζήτησης του λαδιού, που επήγαζε από την ανάπτυξη των ιταλικών θαλασσοκρατοριών και από την πρωτοκαπιταλιστική περίοδο που την συνόδευε, συνέχιστηκε και κατά τον τελευταίο αιώνα (τον 15ο) της πρώτης ενετοκρατίας με αποτέλεσμα την παραπέρα ανάπτυξη της ελαιοκομίας στην Μεσσηνία και εδραίωση της Κορώνης και της Μεθώνης (κι αργότερα μαζί και του Ναβαρίνου) σαν τα μεγαλύτερα εμπορικά και εξαγωγικά κέντρα της Πελοποννήσου (τα μάτια της Γαληνότατης).

Μετά την παράδοση της Πελοποννήσου από τον Δ.Παλαιολόγο (1460 ) στην Οθωμανική αυτοκρατορία στις επόμενες δεκαετίες πέρασαν κάτω από την κατοχή της και τα εδάφη της βενέτικης επικρατείας και μαζί μ’αυτά μια σημαντικά, για την εποχή, ανεπτυγμένη ελαιοκομία στην Μεσσηνία την οποία οι Οθωμανοί αξιοποίησαν ενισχύοντας την αναπτυξιακή της τάση κάτω απ’ την πίεση της πάντα αυξανόμενης ευρωπαϊκής ζήτησης.

Στους δύο αιώνες της πρώτης Τουρκοκρατίας (16ο και 17ο αιώνα) η Κορώνη και η Μεθώνη παρέμειναν σχεδόν τα αποκλειστικά κέντρα εμπορίας και εξαγωγής του λαδιού που, με την παύση του βενετικού μονοπωλίου, ανοίχτηκαν και προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Αγγλία και Γαλλία).

Την ίδια περίοδο πρέπει να ενισχύθηκε η επέκταση της ελαιοκαλλιέργειας και στην υπόλοιπη Μεσσηνία σε βάρος των άλλων αγροκαλλιεργειών: σιτάρι,κ.α.

Κατά το δεύτερο ήμισυ του 16ου αιώνα στις πιο ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Πελοποννήσου (οι καζάδες της Μεθώνης, της Κορώνης, του Μυστρά) προστίθεται και ο καζάς της Καλαμάτας.

Είναι άξιον μνείας το γεγονός ότι ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής στον φορολογικό του νόμο αφιέρωσε ειδικό άρθρο που αφορούσε, αξιοποιούσε και ενίσχυε την ελαιοκομία της Μεθώνης η οποία είχε αξιόλογη παραγωγή λαδιού.

Έτσι με την επανάκτηση των μεσσηνιακών κάστρων από τον Μοροζίνι (1686) οι Βενετοί βρήκαν μια σχετικά ανθηρή ελαιοκομία στην Μεσσηνία.

Σε τέτοιο βαθμό που στην επαρχία της Κορώνης μοίρασαν, από τις δημευμένες περιουσίες των τούρκων, 107.000 λιόδεντρα (έναντι των 22.000 του Ναυπλίου) μεταξύ των οποίων δυο ελαιώνες με συνολικά 2.760 δέντρα στο Χαρακοπιό (αρχείο Nani).

Ο βενετός καταστιχωτής Μarin Michιel αναφέρει ότι στην περιοχή της Κορώνης αφθονούσαν οι ελαιώνες οι οποίοι παρήγαγαν λάδι “εξαιρετικής ποιότητας”.

Ο ίδιος αναφέρει ότι καταμέτρησε σε όλη την βενετοκρατούμενη Πελοπόννησο 112 ελαιοτριβεία. Ενώ άλλες σύγχρονες πηγές αναφέρουν ότι μόνο στην επαρχία της Κορώνης ήταν σε ενέργεια 70-72 ελαιοτριβεία. Ένδειξη της διάδοσης της εντατικής ελαιοκαλλιέργειας στην νότια Μεσσηνία και της εκτίμησης της ποιότητας του λαδιού της.

Άφθονες είναι οι ιστορικές πηγές της δεύτερης Βενετοκρατίας (1686-1715) που πιστοποιούν από την μια τίς αυξημένες διαστάσεις της ελαιοπαραγωγής στην Μεσσηνία κατά την πρώτη τουρκοκρατία καθώς και από την άλλη την αναπτυξιακή ελαιοκομική πολιτική των Βενετών.

Από το αρχείο Nani πληροφορούμαστε ότι το 1704 η παραγωγή του λαδιού στην βενέτικη Μεσσηνία ανερχότανε στα 16.139 βαρέλια (ίσως γύρω τους 1.000 τόνους) έναντι του συνόλου της πελοποννησιακής παραγωγής 19.159 βαρελιών.

Και είναι ακόμη πιο σημαντικό το γεγονός ότι από τα 16.139 βαρέλια η παραγωγή της Κορώνης ανερχότανε σε 8.000, της Μεθώνης 3.012, του Ναβαρίνου 2.007, της Κυπαρισσία 1.820 και της Ζαρνάτας 1.300 βαρέλια.

Επιβεβαιώνεται έτσι το βάρος που είχε, με τα 70 % της παραγωγής, η περιοχή της Κορώνης και της Μεθώνης στην ελαιοκομία της Μεσσηνίας στις αρχές του 18ο αιώνα.

Πράγμα που εξηγεί και τους λόγους της ανάπτυξης και της διάδοσης της Κορωνέικης ποικιλίας της ελιάς.

Έργο κι αυτή της ανθρώπινης εμπειρίας, της δεξιοσύνης. Καθώς και της μακροχρόνιας κουλτούρας της περιοχής που εκφράζεται σ’ όλες τις φάσεις της ελαιοκομικής αλυσίδας: στην καλλιέργεια, στην ελαιουργία, στην αποθήκευση και στην εμπορία.

Και δεν είναι τυχαίο ότι στην ίδια περιοχή της ανατολικής μεσσηνιακής ακτής είχε αναπτυχθεί και διατηρήθηκε μέχρι τα χρόνια μας (δεκαετία του 1950) η δεξιοτεχνία της παραδοσιακής αγγειοπλαστικής (που οι ρίζες της φτάνουν στην Μυκηναϊκή περίοδο) για την παραγωγή παντός είδους πιθαριών που προορίζονταν στην αποθήκευση του λαδιού. Αποτελεί κι αυτό ένα σημαντικό τεκμήριο της ύπαρξης ενός μακρόχρονου κοινωνικό-οικονομικού ιστού βασισμένου στην κουλτούρα της ελαιοκομίας.

Οι βενετοί μετά την αναχώρηση τους, το 1715, άφησαν στα μοθωκόρωνα μια ελαιοκομία βασισμένη στην μονοκαλλιέργεια.

Στην περίοδο αυτή η βενέτικη αγροτική πολιτική προκάλεσε την απογείωση της ελαιοκαλλιέργειας στην Πελοπόννησο με βαρύκεντρο την περιοχή της Κορώνης και της Μεθώνης αλλά και την διάδοσή της στην υπόλοιπη Μεσσηνία μέχρι την Κυπαρισσία (Αρκαδιά) κατά τις ιστορικές πηγές.

Με την απαρχή της δεύτερης τουρκοκρατίας η εμπορία του λαδιού ξαναπέρασε στα χέρια των άλλων ευρωπαϊκών χωρών άγγλων και ιδιαίτερα γάλλων.

Και σ’ αυτή την φάση η νότια Μεσσηνία κράτησε τον πρωτεύοντα ελαιοκομικό και εμπορικό ρόλο της. Στα μέσα του 18ου αιώνα, πράγματι, στην Κορώνη, στην Μεθώνη και στο Ναβαρίνο εγκαταστάθηκαν πολλοί εμπορικοί οίκοι που εμπορεύονταν λάδι από τους οποίους μόνο οι γαλλικοί ήταν καμιά δεκαπενταριά.

Η ανάπτυξη της υφαντουργίας στην Ευρώπη, κατά την πρωτοβιομηχανική καπιταλιστική φάση, απαιτούσε την παραγωγή σαπουνιού με αποτέλεσμα να ενισχύσει σημαντικά την ζήτηση του λαδιού κι επομένως του εμπορικού ανταγωνισμού.

Έτσι το 1729 οι ντόπιοι τούρκοι δημιούργησαν μια ισχυρή εμπορική εταιρεία στην Κορώνη που αγόραζε όλα τα λάδια της περιοχής. Σ’ αυτή προστέθηκε και η δραστηριότητα ελλήνων εμπόρων. Στο βαθμό που στα τέλη του 18ου αιώνα ο μεγάλος τοπικός ανταγωνισμός περιόρισε σημαντικά το ρόλο των γάλλων εμπόρων.

Το γεγονός αυτό προξένησε την αντίδραση των γαλλικών διπλωματικών κύκλων που δρούσαν στην περιοχή ενάντια στην προσπάθεια δημιουργίας σαπωνοποιείου στην Κορώνη από τον Σαράντο Παπαδόπουλο που είχε την υποστήριξη γάλλων εμποροβιομηχάνων. Κι αυτό γιατί θα προκαλούσε αύξηση της τιμής του λαδιού στην περιοχή. Και η προσπάθεια απέτυχε.

Αύξηση της τιμής του λαδιού είχε συμβεί και στην Κρήτη με την ανάπτυξη τοπικής σαπωνοποιίας.

Ας σημειωθεί ότι το γεγονός αυτό αποτέλεσε την αιτία της μετακόμισης των γαλλικών συμφερόντων στην Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στην Κορώνη.

Οι εξαγωγές λαδιού από την Πελοπόννησο ενδιέφεραν όλους τους ευρωπαίους: Βενετούς, επτανησιώτες έλληνες, άγγλους ,γάλλους, ραγουζάνους, κροάτες, κ.ά.

Οι κροάτες ήταν οι πρώτοι που εγκαταστάθηκαν στην Καλαμάτα στο δεύτερο ήμισυ του 18ου αιώνα και συγκέντρωναν ιδιαίτερα λάδι της Μάνης που το διοχέτευαν προς την Γερμανία.

Τότε αρχίζει κι ο ρόλος της Καλαμάτας και του λιμανιού της στο εμπόριο λαδιού και θα επικρατήσει στον μεσσηνιακό χώρο, μόνο μετά από έναν περίπου αιώνα, με την δημιουργία του Ελληνικού Κράτους.

Κατά ένα ανώνυμο γαλλικό έγγραφο του 1796 η συνολική παραγωγή λαδιού στην Πελοπόννησο ανερχόταν σε 43.400 βαρέλια. Απ’ αυτά η Μεσσηνία παρήγαγε 32.000 βαρέλια από τα οποία 13.500 βαρέλια έβγαζε μόνο η περιοχή της Κορώνης, 8.000 της Μάνης, 4.000 της Κυπαρισσίας, 3.000 της Καλαμάτας, 2.000 της Μεθώνης και 1 500 του Ναβαρίνου.

Κατά το πρώτο μισό του19ου αιώνα η Νότια Μεσσηνία κρατούσε τα σκήπτρα της ελαιοπαραγωγής. Και δεν είναι τυχαίο ότι σ’ αυτή ξέσπασε η οργή του Ιμπραήμ για να λυγίσει την επανάσταση καίγοντας πάνω από 60.000 ελαιόδεντρα.

Η βιομηχανική επανάσταση που ακολούθησε και εξαπλώθηκε στην Ευρώπη αύξησε σημαντικά την ζήτηση αγροτικών πρώτων υλών

Η ζήτηση αυτή καθώς και η δημιουργία του ελληνικού κράτους με την μετατροπή της Καλαμάτας σε διοικητικό κέντρο του νομού Μεσσηνίας μαζί και το το πρωτόγονο επίπεδο των χερσαίων συγκοινωνιών ευνόησαν την άνοδο του λιμανιού της Καλαμάτας, καίτοι ελάχιστα εξοπλισμένο, σαν το κυριότερο λιμάνι της Μεσσηνίας. στο οποίο βάραινε όχι μόνο η Μεσσηνία αλλά και η Λακωνία και η Αρκαδία.

Η ροή, το ποτάμι, του μεσσηνιακού λαδιού που είχε τις εκβολές του στα λιμάνια της νότιας Μεσσηνίας κι από κει έπερνε τον υδατόδρομο για την Ευρώπη, άλλαξε κατεύθυνση ανοίγοντας καινούργιες εκβολές στον κόλπο της Καλαμάτας.

Το λάδι όμως έμεινε το ίδιο.

Συγκεντρώθηκε λοιπόν σ’ αυτό όλη η εμπορική και εξαγωγική δραστηριότητα κι ήρθε η κατάπτωση των λιμανιών της νότιας Μεσσηνίας (Κορώνη, Μεθώνη και Ναβαρίνο).

Η βιομηχανική επανάσταση άλλαξε όμως και τα χαρακτηριστικά της αγοράς.

Η ανεπτυγμένη καπιταλιστική αγορά, όλο και περισσότερο ανταγωνιστική, οδήγησε και στην ένταση της προσοχής των εμπορικών φορέων και του καταναλωτικού κοινού προς την ποιότητα των προϊόντων.

Εδώ βρίσκεται η πηγή του ονόματος προέλευσης καλαματιανό που καθιερώθηκε αναφερόμενο περισσότερο στις βρώσιμες ελιές και κατ’ επέκταση στο λάδι.

Κι αυτό δεν είναι τυχαίο γιατί η επιβολή αυτού του ονόματος προέλευσης συνέπεσε με μια νέα φάση της εμπορίας, έκφραση της ανακατάταξης των καλλιεργειών στην Μεσσηνία και στην Πελοπόννησο αλλά και σ’ ολόκληρο το νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος.

Το νεοσύστατο ελληνικό Κράτος ήταν όλο τον 19ο αιώνα ελλειμματικό σε λάδι ενώ σε πολλές περιοχές όπως στην Μεσσηνία η ανταγωνιστική αύξηση της σταφιδοκαλλιέργειας, που ζητούσε περισσότερη απασχόληση, γινότανε σε βάρος της ελαιοκαλλιέργειας μέχρι ξεριζώματος των λιόδεντρων φαινόμενο δεν ελαττώθηκε ακόμη και με την μεγάλη κρίση της σταφιδοπαραγωγής του 1893.

Έτσι οι εξαγωγές από το λιμάνι της Καλαμάτα έβλεπαν στην πρώτη θέση όχι τό λάδι αλλά τις σταφίδες και τα σύκα

Πρέπει λοιπόν να φτάσουμε στα τελευταία μεταπολεμικά χρόνια όταν οι μεγάλες τεχνολογικές αλλαγές των αγροτικών καλλιεργειών πρώτα, το φούντωμα της μετανάστευσης (εξωτερικής και εσωτερικής) και τελευταία η είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργήσουν τις συνθήκες που θα μετατρέψουν την Μεσσηνία σε έναν απέραντο ελαιώνα.

Ένας αργυροπάσινος τάπητας- προϊόν δέκα αιώνων αγώνων, ιδρώτα, εμπειρίας, κουλτούρας -που προσφέρει σ΄ όλες μας τις αισθήσεις (ακόμη και στην ακοή, όταν οι ελιές γίνονται φλογέρες στα χέρια του μαΐστρου) εκτός από την χρωστική αναπαυτικότητα του. την χαϊδευτική απαλότητα του μεσσηνιακού λαδιού γνωστού σαν καλαματιανό.

Κάποιοι θέλησαν να κρατήσουν μια γωνία του τάπητα και να πετάξουν τον υπόλοιπο στην θάλασσα της παγκόσμιας αγοράς.

Αλλά... κάλλιο αργά παρά ποτέ.

http://tinyurl.com/8awqzof

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου