ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Χαλβάς με Σιμιγδάλι


Υλικά:


2/3 φλ. Ελαιόλαδο
2 φλ. Σιμιγδάλι χοντρό
3 φλ. Ζάχαρη
1 φλ. Χυμό Πορτοκάλι
3 φλ. Νερό
1/2 φλ. Ξεφλουδισμένα Αμύγδαλα
1 κ.γλ.  Κανέλα σε σκόνη
Ξύσμα 1 Λεμονιού
2- 3 φέτες πορτοκαλιού κομμένες οριζόντια με τη φλούδα
2 ξυλάκια Κανέλα
1/2 φλ. χυμός λεμονιού


Οδηγίες:

Βράζουμε το νερό, τη Ζάχαρη, το χυμό και τις φέτες από το Πορτοκάλι,  για 10-15 λεπτά.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το αφήνουμε στην άκρη.

Καβουρντίζουμε λίγο τα αμύγδαλα.


Σε μία μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το σιμιγδάλι λίγο - λίγο, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα συνεχώς μέχρι να σκουρύνει ελαφρώς.
Προσθέτουμε τα καβουρντισμένα αμύγδαλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
Κατεβάζουμε από το μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε το καυτό σιρόπι, έχοντας αφήσει στην άκρη  τις φέτες από το Πορτοκάλι . Σκεπάζουμε με καπάκι για 2 λεπτά και το ξαναβάζουμε στο μάτι. Ανοίγουμε το καπάκι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να γίνει πηχτό.
Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αδειάζουμε σε μια φόρμα μέχρι να κρυώσει. Σερβίρουμε με  τις φέτες από το Πορτοκάλι,  τα ξυλάκια της κανέλας και σιρόπι πορτοκάλι.


Δίπλες Καλαματιανές



ΥΛΙΚΑ

· 220 γρ. γάλα

· 220 γρ. χυμός πορτοκάλι

· 220 γρ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτας

· 250 γρ άχνη ζάχαρη

· 2 αυγά

· 1300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

· 1 πορτοκάλι, το ξύσμα του
· 1½ κ.γ. μαγειρική σόδα
· λάδι για τηγάνισμα



Για το μέλωμα

· 500 γραμ. μέλι

· καρύδια ψιλοκομμένα

· 500 γρ νερό

· 500 γρ ζάχαρη



Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ το γάλα, το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη άχνη. Προσθέτουμε τα αυγά, το αλεύρι και το ξύσμα μαζί με τη σόδα και ζυμώνουμε. 

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μία ώρα περίπου. 
Ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο με πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια. Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το λάδι. 
Ρίχνουμε μέσα μία – μία τις δίπλες και όταν σχηματίσουν φουσκάλες στην επιφάνεια, τις ρολάρουμε κατά μήκος, διπλώνοντας με δύο πιρούνια. 
Αφήνουμε να ροδίσουν. Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίζουν.

Για το σιρόπι:
Βράζουμε το νερό και τη ζάχαρη για να γίνει σιρόπι. 
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Περνάμε τις δίπλες από το σιρόπι.Γαρνίρουμε με μέλι και καρύδια.


http://kalamatagastronomy.gr/diples-kalamatianes/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου